Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΜΙΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ


Η αναφορά στα παρακάτω περιστατικά, θέλει να δείξει και κάποια χαρακτηριστικά (πολύ σημαντικά για μένα) που επικρατούσαν και συνέβησαν στην ίδρυση, στις αρχές και στη διάρκεια του προπολεμικού και ερασιτέχνη ΑΡΗ.

Γεγονότα τα οποία σαφέστατα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση και τον κανόνα, αναδεικνύουν εν τούτοις στην ομάδα μας κάποια μικρά δείγματα πολυφυλετισμού, αυτο-οργάνωσης, εθελουσίας αυτενέργειας, ανιδιοτέλειας, κατάργησης ιεραρχικών ρόλων, αυτοχρηματοδότησης, πρωτοπορία στην φιλοξενία και την συνύπαρξη με αλλοδαπούς.


Η ίδρυση του ΑΡΗ στις 25 Μαρτίου του 1914 στη Θεσσαλονίκη, μόλις 2 χρόνια μετά την απελευθέρωση, υπήρξε η συντονισμένη έκφραση κάποιων ανθρώπων με όραμα και μεράκι για τον αθλητισμό, αλλά και μια συμβολική πράξη χειραφέτησης και συσπείρωσης των αθλητικών δυνάμεων της εποχής, που επιθυμούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του σωματειακού αθλητισμού της πόλης, γεμάτη προσδοκίες για το μέλλον.


  • Οι πιο μαχητικοί Αρειανοί είχαν τριπλή ιδιότητα. Ήταν ποδοσφαιριστές, μέλη και διοικούντες. Τα οικονομικά προβλήματα τα έλυναν βάζοντας το χέρι στη τσέπη τους. Αυτή η ανιδιοτέλεια και η αίγλη, άρχισε να φέρνει οπαδούς, που και αυτοί προσέφεραν αφιλοκερδώς την βοήθειά τους.

  • Από τα πρώτα στέκια που χρησιμοποιήθηκαν για γραφεία της ομάδας, ήταν και μια μονοκατοικία πίσω από το Ιταλικό μονοπώλιο, που διαμοιραζόταν απ΄τους ποδοσφαιριστές μας και απ΄την σοσιαλιστική νεολαία.

  • Πλάι στα γνωστά ονόματα του ερασιτεχνικού ΑΡΗ, διακρίνουμε και πολλά ονόματα Σμυρνιών, Αρμενίων, Εβραίων κ.λ.π. όπως οι ποδοσφαιριστές Μηνασιάν Ζαρέν, Νάσιουτζικ, Υετίων Ρωμύλος, Δανελιάν Δανιήλ, Χανέμογλου, Αμπραχαμιάν Βαχάκ, Γιουσούφ, Τσακιριάν Στεφάν, Σκέμπερ, Στεπανιάν, Αζούζ, Χαλεπλιάν, Σαλούστο (ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό στέλεχος του συλλόγου), Κόρατς, Φέτεν κ.λ.π. Επίσης και αρκετούς προπονητές όπως Κέσλερ, Ντε Βαλέρ, Γκιούλα Άνταλ, Νετούκα Έρνστ, Κάσανιν, Πανάγκλ, Στέφοβιτς κ.λ.π.


  • Ήταν ο πρώτος αθλητικός ελληνικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ομάδα για ποδοσφαιρικό αγώνα. Το 1923 την Σερβική Σπόρτιγκ Κούμπ.

  • Αμέσως μετά την μικρασιατική καταστροφή, αρχίζει η δεύτερη φάση της ζωής του ΑΡΗ με μια νέα μάζα οπαδών του, τους Σμυρνιούς.

  • Το 1940, με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, το γήπεδο Χαριλάου επιτάσσεται από τους κατακτητές που εγκαθιστούν στρατόπεδο. Μετά την αποχώρηση τους γίνονται προσπάθειες να ξαναφτιαχτεί το γήπεδο από τους φίλαθλους μας. Έτσι λίγα χρόνια αργότερα, πολλοί φίλαθλοί μας, με δική τους πρωτοβουλία, χτίσανε την περίφραξη σε τρεις πλευρές περιμετρικά σχεδόν του γηπέδου.


  • Το 1951, κατασκευάζεται η πρώτη κερκίδα του γηπέδου (θύρα-2), με εθελοντική εργασία των Αρειανών, οι οποίοι μετά το καθημερινό μεροκάματο, εργάζονταν ανιδιοτελώς στο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου