
Πριν κάποια χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμων Εταιρειών, με στόχο την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της. Η Διοίκηση της Εκκλησίας προσανατολίζονταν και πέτυχε την ίδρυση α) κατασκευαστικής εταιρείας , β) εταιρείας με στόχο επενδύσεις στο θρησκευτικό τουρισμό και γ) εταιρεία που ασχολείται με την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας της, δηλαδή των μετοχών που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία.
Πριν λίγα χρόνια η περιουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, ήταν 100.000 στρέμματα, ενώ άλλα τόσα ήταν χαρακτηρισμένα ως διακατεχόμενα...
H αξία της περιουσίας της Εκκλησίας είναι ανεκτίμητη. H πολιτεία δεν την έχει καταγράψει και η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των μονών, των μητροπόλεων και των ναών διότι κάθε μητρόπολη, μονή και ναός έχει τη δική του οικονομική διαχείριση. H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.
Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρις δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρις δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρις δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως πχ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

Πρόσφατα βγήκε στο φως η υπόθεση δημιουργίας εταιρείας του πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως Πρωτοβάθμιο Επισκοπικό Δικαστήριο, έστειλε την υπόθεση στο αρχείο… μάλλον για να μην επιβαρύνει επιπλέον τον καταδικασμένο μητροπολίτη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από την μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου (Οσίου Εφραίμ) στη Ν.Μάκρη. Το Δικαστήριο, αφού ερεύνησε τόσο το θέμα του Οσίου Εφραίμ, όσο και της υπεράκτιας εταιρείας που διατηρούσε ο Παντελεήμονας, πρότεινε την παραπομπή του σε δίκη για «βαρύτατο σκανδαλισμό των πιστών». Όμως τα μέλη της Συνόδου, κατά πλειοψηφία αποφάσισαν ότι οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν και έστειλαν την υπόθεση στα…αζήτητα!
Πριν ένα μήνα επίσης η Μητρόπολη Κεφαλλονιάς, που πρωτοστατεί στο real estate, διεκδικεί και «φιλέτα» στον Μύρτο Κεφαλλονιάς… Πέρα απ’ την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία που έχει ξεπουλήσει εδώ και πολλά χρόνια ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς από τις περισσότερες ενορίες και μοναστήρια του νησιού, τώρα έχει βάλει στο μάτι διάφορα κομμάτια-φιλέτα στο νησί που ανήκουν σε αγρότες. Έτσι, μέσω κάποιων μοναστηριών, ετοιμάζει αγωγές κατά αγροτών για να τους υφαρπάξει αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται πάνω απ’ την παγκοσμίως γνωστή παραλία του Μύρτου, σε πλεονεκτική θέση, μαζί με την επιχείρηση ανεμοπτερισμού που λειτουργεί εκεί…
Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η Μονή Τοπλού παραχώρησε με διαδικασίες…Βατοπεδίου την έκταση-φιλέτο 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης σε εταιρεία-φάντασμα, προκειμένου να χτίσει ένα φαραωνικών διαστάσεων τουριστικό χωριό.
Πρόσφατα επίσης βγήκε στη φόρα η υπόθεση των μη κυβερνητικών οργανισμών-εταιρειών της Εκκλησίας, «Αλληλεγγύη» και «ΣΥΜΕΑΝ».
Η «Αλληλεγγύη» που δημιουργήθηκε το 2002 απ’ τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, είχε στόχο την «βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο». Πολλά άρχισαν να ανακαλύπτονται με την περίφημη «υπόθεση των κοτόπουλων», τα κοτόπουλα δηλαδή που αγόρασε η «Αλληλεγγύη» με χρήματα του ΥΠ.ΕΞ. (5 εκ. ευρώ) για να σταλούν στο Ιράκ, πού όμως αποδείχθηκαν σάπια! Πριν απ’ τα σάπια κοτόπουλα είχε σκάσει και η ιστορία με τις πολυτελείς κατοικίες που χτίστηκαν μέσα στην Μονή Πεντέλης κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής διάταξης και νόμου για τις δασικές περιοχές. Ορκωτοί λογιστές σε πρόσφατο έλεγχο, διαπίστωσαν σοβαρές παραβάσεις και ατασθαλίες.
Η «ΣΥΜΕΑΝ» που και αυτή δημιουργήθηκε από τον Χριστόδουλο, είχε στόχο την «αξιοποίηση κονδυλίων της Ε.Ε. για την εκτέλεση έργων, όπως συντήρηση εκκλησιών και μοναστηριών σε όλες τις μητροπόλεις». Ελεγκτές που ερεύνησαν τα οικονομικά της εταιρείας διαπίστωσαν «τρύπες» πού μόνο σε έναν μήνα έφταναν τα 350.000 ευρώ…
Παλαιότερα, για να δικαιολογήσει την κατοχή της περιουσίας της, η Εκκλησία είχε αναφέρει: «Την αναγκαιότητα των υλικών μέσων δεν αρνήθηκε ούτε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός»!!!
Ε, αφού είναι θέλημά Θεού, πάμε πάσο! Βοήθειά μας!