Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ Π.Α.Ε. : ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΓΑΠΗ

Το ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είναι γνωστό σε πολλούς. Αυτό που είναι γνωστό μόνο στους εμπλεκόμενους και κρυφό στον περισσότερο κόσμο, είναι ο τρόπος που γίνονται οι συμφωνίες και οι βρώμικες συναλλαγές, που διευκολύνουν εταιρείες και Π.Α.Ε. στο να συνεχίζουν το γλοιώδη και σάπιο ρόλο τους. Πριν λίγο καιρό (χάρη στον ενδοανταγωνισμό κλικών, χορηγών, ΠΑΕ και ΚΑΕ), μάθαμε έναν από τους χιλιάδες (κατά πάσα πιθανότητα) τρόπους της χρηματικής διαπλοκής στους αθλητικούς χώρους. Αυτόν της βιομηχανίας έκδοσης εικονικών τιμολογίων από τους αθλητικούς συλλόγους με σκοπό να αποσπάσουν σημαντικά ποσά από επιχειρηματίες. Για παράδειγμα εισπράττουν δέκα χιλιάδες ευρώ και εκδίδουν τιμολόγια για εκατό ή διακόσιες χιλιάδες (έκδοση πλαστού ή έκδοση και λήψη εικονικού τιμολογίου, ή νόθευση στοιχείου και καταχώρηση). Η ποσοστιαία «ταρίφα» είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν ποσοστά 1 προς 10, που μετά από παζάρια φτάνουν το 1 προς 20 και αφορά τη χρήσιμη όσο και σύντομη συνεργασία ενός αθλητικού συλλόγου με μια εταιρεία ή έναν επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας-χορηγός δίνει π.χ. εκατό χιλ ευρώ για την διαφήμισή του (στις μπλούζες των παικτών, σε διαφημιστικές πινακίδες εντός γηπέδου κ.λπ.) και παραλαμβάνει τιμολόγιο π.χ. για 1-2 εκατομμύρια, πράγμα που τον διευκολύνει στα οικονομικά του, μια και στα βιβλία του παρουσιάζει αυξημένα (εικονικά) έξοδα. Οι σύλλογοι, στη συνέχεια, που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια, παρουσιάζουν υψηλά εικονικά έσοδα, κατά συνέπεια παρουσιάζουν ταμείο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά διαθέτουν. Σ’ αυτή τη περίπτωση οι αετονύχηδες παράγοντες προσπαθούν να πετύχουν ισορροπία, φορτώνοντας το μπάτζετ ορισμένων τμημάτων τους (μπασκετ, βόλεϊ κ.α.).
Όχι δεν είμαστε υπέρ της έκδοσης πραγματικών τιμολογίων, ούτε υπέρ της φορολόγησης, ούτε υπέρ του καπιταλισμού και του κράτους. Η παραπάνω αναφορά όμως δείχνει ένα μικρό τρικ, που είναι η κορυφή του παγόβουνου, για το πώς ο καπιταλισμός έχει αλώσει τον αθλητισμό (και όλες τις πτυχές της ζωής μας). Και αν για κάποιους κάτι τέτοια φαινόμενα φαίνονται φυσιολογικά και λένε ότι γίνονται «για το καλό της ομάδας», για εμάς δεν είναι παρά ένας ακόμα τρόπος (από τους πιο σημαντικούς) για την μετατροπή του αθλητισμού σε ένα ακόμα παιχνίδι που παράγει μόνο κέρδος και αναδύει δυσωδία υπονόμου.
Και τι προτείνουμε ; Την οικονομική και διοικητική αυτοδιαχείριση των αθλητικών συλλόγων από τους φιλάθλους, για αρχή… Ή την καταστροφή του καπιταλιστικού μοντέλου και στην συνέχεια την εγκαθίδρυση Ελεύθερων και Αυτό-οργανωμένων μοντέλων σε κάθε θεσμό και κάθε πτυχή της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου