Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ


Η χρονική στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μίλησε για την χειρότερη πανδημία των τελευταίων 40 χρόνων (αν και τα κρούσματα μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ελάχιστα) και η αύξηση των μετοχών συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Λίγες βδομάδες πριν ακόμα ο Π.Ο.Υ. μιλήσει για την «πανδημία της γρίπης», οι πωλήσεις, οι μετοχές και τα κέρδη κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών εκτινάχθηκαν ξαφνικά στα ύψη. Οι 5 φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την πατέντα του εμβολίου, η αμερικανική Baxter, η βρετανική G.S.K., η ελβετική Novartis, η γαλλική Safoni/Avents και η βρετανοσουηδική Astra Zeneca, θα εισπράξουν περίπου 10 δις δολάρια, μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει ο πλανήτης το ενδεχόμενο της πανδημίας του ιού της γρίπης.
Πριν καν κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του ιού, 7 δις δολάρια κατέληξαν στις εταιρείες μόνο από τις παραγγελίες. Περισσότερες από 50 κυβερνήσεις παρήγγειλαν ή διαπραγματεύονται την αγορά εκατομμυρίων εμβολίων, κάτι που σημαίνει κέρδη δις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στα ταμεία φαρμακευτικών μεγαλοεταιρειών. Για την G.S.K. οι νέες πωλήσεις των εμβολίων θα εκτοξεύσουν τα κέρδη κατά 1,8 δις δολάρια από πωλήσεις στον αναπτυγμένο κόσμο και κατά 1,2 δις από τις πωλήσεις στον αναπτυσσόμενο. Η εν λόγω εταιρεία, πριν μερικά χρόνια από τη γρίπη των πτηνών, σημείωσε αύξηση 14% στα καθαρά της κέρδη και 11% αύξηση στις πωλήσεις.
Για την Baxter, παρουσιάστηκε αύξηση 8% στα καθαρά της κέρδη ύψους 600 εκατ. δολαρίων.
Τα δισεκατομμύρια αυξάνονται όταν στην λίστα μπαίνουν και οι εταιρείες που πουλάνε τα Tamiflu και τα Relenza. Η εταιρεία Roche π.χ. δέχθηκε «ξαφνική» παραγγελία για 3 εκατ. δόσεις Tamiflu από το Μεξικό. Η εταιρεία που παράγει το Relenza, δέχθηκε παραγγελία 50 εκατ. σκευασμάτων από την βρετανική κυβέρνηση. Αυτά είναι τα άμεσα κέρδη, γιατί τα έμμεσα κονδύλια ρέουν από κυβερνητικά κανάλια. Το Κογκρέσο, μετά από αίτηση της κυβέρνησης των Η.Π.Α., ενέκρινε ποσό 1,5 δις δολαρίων για την λήψη μέτρων κατά της ασθένειας, ενώ και η Ε.Ε, άρχισε ήδη να διοχετεύει κάποια από τα δισεκατομμύρια που πρόκειται να χρηματοδοτήσει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε πειράματα, έρευνες και αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 8 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου αξίας εκατ. ευρώ. Όλα αυτά θα τα εισπράξουν οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον Π.Ο.Υ. και έχουν ήδη πάρει σειρά για χρηματοδότηση ερευνών και μελετών πάνω στη νέα γρίπη.
Πάνω στη ζωή μας, την υγεία μας και την αγωνία μας, έχει στηθεί ένα τρελό πανηγύρι κέρδους από κυβερνήσεις, κρατικούς οργανισμούς και βιομηχανίες φαρμάκων. Και αν η νέα γρίπη είναι είτε ένας φτιαχτός εργαστηριακός ιός, είτε μια εξέλιξη ιατρικών πειραμάτων, παρεμβολών και μεταλλάξεων, είτε ένας ιός «από το πουθενά», το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι :
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου