Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΙ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η προσπάθεια των εξουσιαστών για παγκόσμιο, απόλυτο και ολοκληρωτικό έλεγχο των πάντων και ιδιαίτερα ότι εναντιώνεται στην εξουσία και τις επιλογές της, αποτελεί ένα συνεχόμενο, οργανωμένο και διακαή πόθο, που επεκτείνεται (όπως ήταν αναμενόμενο) σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και σε κάθε νέα τεχνολογία. Εδώ και μια δεκαετία, εφαρμόστηκε και έγινε γνωστό ένα σύστημα χαφιεδισμού και ελέγχου που ξεπερνά ακόμα και τα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Ένας σύγχρονος παγκόσμιος μπάτσος του Ίντερνετ κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας. Παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, ακούει τις συνομιλίες μας, βλέπει που πάμε και ποιους συναντάμε, γνωρίζει τα μηνύματα που στέλνουμε μέσω υπολογιστή… χάρη σ’ ένα ζευγάρι μάτια υπερσύγχρονης τεχνολογίας, το «Καρνιβόρε» (Σαρκοβόρος) και το «Έσελον». Τα δύο αυτά συστήματα έχουν ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα, κατόπιν συμφωνίας (φυσικά με απόλυτη μυστικότητα) της εγχώριας Ε.Υ.Π. με τα εδώ κλιμάκια Αμερικανών πρακτόρων.

Το «Καρνιβόρε» είναι ένα σύστημα δικτυακής επικοινωνίας που εφηύραν οι επιστήμονες του F.B.I. παρακολουθώντας τα μεταφερόμενα «πακέτα» δεδομένων, είτε αυτά είναι απλές σελίδες, είτε μηνύματα αυστηρώς προσωπικά. Το σύστημα παρακολούθησης δουλεύει στο σύστημα Windows 2000 (με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα συστήματα), τοποθετείται σε ένα hub (κέντρο) και «σνιφάρει» δεδομένα που διακινούνται μέσω του ISP. Το λογισμικό του, φιλτράρει αυτόματα τα δεδομένα, εντοπίζει όσα θεωρεί ενδιαφέροντα βάσει κριτηρίων –λέξεις κλειδιά- που του έχουν δοθεί, τα αποθηκεύει σε σκληρό δίσκο και «ενημερώνει» τους αρμόδιους.

Το «Έσελον», που είναι περισσότερο γνωστό είναι ένα διεθνές κατασκοπικό δίκτυο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70. Έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες ή μεταδόσεις Fax, ακόμα και αν γίνονται μέσω δορυφόρων ή κυψελών, όπως συμβαίνει με τα κινητά. Οι πληροφορίες που υποκλέπτονται τοποθετούνται σε «snapshot memories» μεγάλης χωρητικότητας και εντάσσονται σε τράπεζες πληροφοριών για να τις αναλύσουν οι ειδικοί. Το «Έσελον», με τη βοήθεια δορυφόρων που ακολουθούν την τροχιά της γης, μπορεί να «κλειδώσει» σε μια συγκεκριμένη περιοχή, παρακολουθώντας ταυτόχρονα ως και 3 δισεκατομμύρια συνομιλίες και μηνύματα.

Και αν η εξουσία θέλει να δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα, η ιστορία έχει δείξει ότι οι κοινωνικές εξεγερσιακές πρακτικές, όταν διαπνέονται από συνείδηση, οργανωτικότητα και μνήμη, έχουν ξεπεράσει και υπερνικήσει ανάλογα εμπόδια στο διάβα του χρόνου για καθολική απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου