Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Με τις πρόσφατες συλλήψεις των συντρόφων Αλφρέντο Μπονάνο και Χρήστου Στρατηγόπουλου για ληστεία στα Τρίκαλα, μου ήρθε στο μυαλό ο Νίκος Παλαιοκώστας.

Στα Τρίκαλα, την περιοχή δηλαδή που γεννήθηκε ο Νίκος Παλαιοκώστας, συνελλήφθησαν πριν λίγες μέρες οι σύντροφοι Χ. Στρατηγόπουλος και Α.Μπονάνο για ληστεία.
Τόσο οι σύντροφοι όσο και ο Νίκος δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για αντικοινωνικές ενέργειες. Οι κατηγορίες των μεν αφορούν σε ληστεία τραπέζης ενώ του δε σε ληστείες τραπεζών και οικονομικά πανίσχυρων αφεντικών. Αν ο σκοπός τους ήταν η προσωπική ευδαιμονία, τότε θα είχαν ληστέψει όλο τον κόσμο όπως έκαναν οι φερόμενοι σαν θύματα τραπεζίτες, οι πολιτικοί, τα πάμπλουτα αφεντικά και γενικά όλα τα παράσιτα που εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα προνόμιά τους εκτός φυλακής.
Ο Νίκος Παλαιοκώστας δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία πολιτικής διάστασης άποψη. Υπήρξε ένας λαικός άνθρωπος, αξιοπρεπέστατος στη ζωή του, δεν έθεσε ποτέ σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και πολλά από όσα πήρε από τους ισχυρούς τα μοίρασε σε όσους έκρινε ότι τα είχαν ανάγκη.
Στις 13 του Σεπτέμβρη του 2006, πριν από 3 χρόνια ο Νίκος πιάστηκε από τους μπάτσους διώκτες του έχοντας μαζί του μόνο 200 ευρώ όλα κι όλα. Με 2 αποδράσεις ήδη στο ενεργητικό του (από τις φυλακές Τρικάλων και Κορυδαλλού), ο Νίκος φρουρείται από πλήθος μπάτσων ενώ στήνονται κινηματογραφικές επιχειρήσεις για τη μεταφορά του από/προς τα δικαστήρια. Ο ίδιος, κουρασμένος στα 44 χρόνια του, τα περισσότερα από τα οποία πέρασε με τα σκυλιά της αστυνομίας στο κατόπι του, δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δραπετεύσει και ότι επιθυμεί να δικαστεί κατα συγχώνευση για να μην επιβαρύνουν τα έξοδα μεταφοράς του τον απλό κόσμο.
Υπενθυμίζω εδώ ότι κατηγορείται για την απαγωγή του επιχειρηματία Χαιτόγλου (ο οποίος επέστρεψε σώος μετά την καταβολή λύτρων), για 16 ληστείες τραπεζών και 23 κλοπές αυτοκινήτων. Πολλοί από όσους έχασαν τα αυτοκίνητά τους από το Νίκο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω αφού ο φιλότιμος δραπέτης έβρισκε τρόπους να τους αφήνει χρήματα για τα αυτοκίνητα που έπαιρνε για να ξεφύγει από τους διώκτες του.
Ανθρωποι σαν το Νίκο δεν είναι ούτε ψεύτες ούτε πολιτικάντηδες. Οι θεαματικές αποδράσεις του αδερφού του Βασίλη μας δείχνουν ότι αν ήθελε ο Νίκος να δραπετεύσει θα μπορούσε να το κάνει. Τα λόγια του όμως ήταν μετρημένα και βαριά: δεν πρόκειται να δραπετεύσει ξανά.
Ο αετός που κέρδισε την εκτίμηση, όχι μόνο των ανθρώπων που βοήθησε αλλά της πλειοψηφίας των επαρχιωτών που τον γνώριζαν προσωπικά, των κρατουμένων, ακόμα και όσως είχαν την ατυχία να τον γνωρίσουν πάνω στις ληστείες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται να επιβιώνει στα σίδερα.
Οσοι ξέρουν για τα άγρια και περήφανα αυτά πουλιά, τους αετούς, ξέρουν ότι η φυλάκιση είναι χειρότερη από το θάνατο.
Ο Νίκος, μέσα στη θλίψη του κελιού του, ξεχασμένος σχεδόν απ'όλους, αποκαθηλώνει όλους εκείνους τους ξεφτίλες που βγαίνουν κάθε εθνική γιορτή και μιλάνε για τα ελεύθερα πνεύματα των κλεφτών των βουνών. Αναιρεί κάθε αξιοπιστία όσων δακρύζουν υποκριτικά για τους αντάρτες της αντίστασης.
Εδώ είναι ο κλέφτης, εδώ είναι ο αντάρτης, εδώ είναι το ελεύθερο και περήφανο πνεύμα σας ξεφτιλισμένοι. Μέσα σε ένα κελί 2 επί 2 να αργοπεθαίνει σαν αετός στα σίδερα.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΜΠΟΝΑΝΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου